Nier functioneert beter met soja-eiwit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Geïsoleerd sojaeiwit verbetert de nierfuntie van mannen met diabetes gerelateerde nierziekten. Ook heeft dit eiwit een gunstig effect op het HDL-cholesterol.
Veertien mannelijke patiënten met diabetes type-2 en met nefropathie werden gedurende acht maanden gevolgd. Na een inleidende periode van vier weken zonder extra eiwit, volgden twee interventieperioden van acht weken waarin ze dit wel kregen. Na iedere interventieperiode kwam een periode van vier weken zonder extra eiwit. De patiënten kregen gedurende de acht eiwitweken dagelijks 0,5 gram geïsoleerd sojaeiwit of caseïne per kg lichaamsgewicht. Aan het begin en aan het einde van iedere periode werden er bloed- en urinemonsters genomen.
Consumptie van het sojaeiwit verminderde de excretie van het eiwit albumine in de urine met bijna 10% significant. Dit duidt op een verbeterde nierfunctie. Het HDL-cholesterol was na de periode met sojaeiwit significant verbeterd, evenals de verhouding totaal cholesterol en HDL-cholesterol. Verder verhoogden de concentraties arginine en isoflavonen in het plasma, alsook de arginine/lysine-ratio.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.