Nitraat als additief gelinkt aan diabetes type-2

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Nitraat is gerelateerd aan een hoger risico op diabetes type-2. Nitraat is weliswaar ongevaarlijk voor de gezondheid, maar kan in het lichaam omgezet worden in nitriet

Nitraat is van nature aanwezig in drinkwater en in groenten en wordt als additief toegevoegd aan kaas en vleeswaren. Nitriet kan het zuurstofgehalte van het bloed verlagen en er kunnen mogelijk kankerverwekkende nitrosamines gevormd worden.

Er namen meer dan 104.000 proefpersonen deel aan de French NutriNet cohortstudie die uitgevoerd is in de periode van 2009 tot 2021. Met behulp van 24-uurs voedingsvragenlijsten werd een inschatting gemaakt van de inname van nitraat. Dit werd vervolgens gerelateerd aan het diabetesrisico.

Gedurende de volgperiode van zeven jaar werd bij 969 deelnemers diabetes type-2 gediagnosticeerd. Er werd geen verband gezien tussen de totale inname van nitraat of de inname van nitraat uit drinkwater en voeding en het risico op diabetes type-2. Wanneer echter specifiek gekeken werd naar de inname van nitraat in de vorm van additieven, bleek dat proefpersonen met een hoge blootstelling aan nitraat van additieven met 53% significant meer kans hadden op diabetes ten opzichte van personen die nauwelijks nitraat via additieven binnenkregen. Vooral een hoge inname van natriumnitriet (E250) was significant gerelateerd aan diabetes. 

De studie laat een relatie zien tussen een hoge nitraatinname uit additieven en de kans op diabetes. Het is echter niet duidelijk of het om een oorzakelijk verband gaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen