Noordse voeding gezonder dan Westerse voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het volgen van het zogenaamde ‘SYSDIET Noords dieet’ is gezonder dan een standaard Westers voedingspatroon. Dit blijkt na analyse van stofwisselingsstoffen in het bloed en de urine.

Aan het onderzoek namen tweehonderd proefpersonen met het metabool syndroom deel. Dit syndroom kan gezien worden als een voorstadium van diabetes. Voordat mensen diabetes krijgen, krijgen ze last van verschillende problemen in het lichaam. De combinatie van die problemen wordt metabool syndroom genoemd. Het duidt op een verminderde gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline, het hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt. 

De deelnemers werden willekeurig in twee groepen verdeeld en volgden gedurende 18 tot 24 weken het Noords dieet of het Westers voedingspatroon. Het Noords dieet bestaat onder andere uit volkoren graanproducten, bessen, vis, raapzaadolie en bevat weinig zuivel. Het voldoet aan de voedingsrichtlijnen van Scandinavische landen en bevat hoofdzakelijk lokale levensmiddelen. In urine- en bloedmonsters werden metabolieten gemeten om het effect van de voeding op de glucosespiegel, het vetspectrum en ontstekingsstoffen te bepalen.

Uiteindelijk voltooiden 166 proefpersonen het onderzoek. De twee verschillende voedingspatronen gingen gepaard met andere stofwisselingsproducten in de urine en het bloed. Zo werden na het volgen van het Noords dieet metabolieten gevonden die gerelateerd waren aan een hoge consumptie van vis, volkoren granen en meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarentegen werd het Westers dieet vooral gekenmerkt door metabolieten van het enkelvoudig onverzadigde vetzuur palmitoleïnezuur. De gemeten metabolieten na het Noords dieet duidden op een vermindering van de glucosespiegel binnen twee uur na een maaltijd, een verbetering van het vetspectrum en een afname van ontstekingen. 

Het Westers voedingspatroon bevat veel suiker, vet, vlees en weinig groente en fruit. De Noordse voeding blijkt een gezonder alternatief en is vooral geschikt voor inwoners van Scandinavië omdat het gebaseerd is op lokale producten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen