NPN schrijft brief aan EU-commissie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Communicatie over traditioneel gebruik van gezondheidsproducten moet mogelijk blijven. Dit schrijft de NPN - Nederlandse branchevereniging voor gezondheidsproducten - in een brief aan de Europese Commissie. 

Voor producten zoals bijvoorbeeld Echinacea en levertraan mag een onderbouwing op basis van traditioneel gebruik voor het maken van een gezondheidsclaim nu niet gebruikt worden. Terwijl traditioneel gebruik als onderbouwing van een medische claim wél een duidelijke plaats heeft, namelijk in de wetgeving voor traditionele kruidengeneesmiddelen (THMPD). Dat is vreemd en een wettelijke discrepantie waarvoor de Europese Commissie met een oplossing moet komen.

Volgens NPN ligt de oplossing voor deze discrepantie in het toestaan van data over traditioneel gebruik bij het onderbouwen van gezondheidseffecten. Dit moet niet alleen toegepast worden op kruiden, maar op alle gezondheidseffecten die gebaseerd zijn op een traditioneel gebruik. Denk bijvoorbeeld aan veenbes voor de blaas of pruimen die van oudsher gebruikt worden om de stoelgang te bevorderen.

Om het verschil in behandeling van gegevens over traditioneel gebruik voor gezondheidsproducten en geneesmiddelen op te heffen moet de Europese Commissie de Claimsverordening aanpassen zodat consumenten kennis kunnen blijven nemen van traditioneel gebruik van dergelijke producten voor de gezondheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.