Nuchter in bed en borstkankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen met borstkanker die gedurende de nacht lang nuchter zijn, hebben een betere prognose.

Er werden gegevens verzameld van 2413 vrouwen met borstkanker. De vrouwen waren in de leeftijd van 27 tot 70 jaar en hadden geen diabetes. Aan het begin van de studie, na één en vier jaar werden gegevens verzameld over het voedingspatroon van de vrouwen gedurende periodes van 24 uur. Ook werd informatie verzameld over hun slaappatroon, de gemiddelde bloedglucosespiegel (HbA1c) en de CRP-waarde als maat voor ontstekingen.

Gemiddeld waren de vrouwen gedurende een periode van 12,5 uur nuchter per nacht. Vrouwen die minder dan 13 uur per nacht nuchter waren hadden met 36% significant meer kans op een nieuwe borsttumor in vergelijking met vrouwen die 13 uur of langer per nacht nuchter bleven. Hoewel een nuchtere periode van minder dan 13 uur gerelateerd was aan een licht verhoogd sterfterisico (zowel algemeen als specifiek door borstkanker) bleek dit verschil niet significant. Iedere toename van de nuchtere periode met 2 uur ging gepaard met een significant lager HbA1c en een significant langere slaapduur.

De resultaten laten zien dat een lange periode van nuchter zijn gedurende de nacht gunstig is voor het ziektebeloop van vrouwen met borstkanker. Mogelijk komt dit door een betere glucoseregulatie en een betere slaap.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen