Nutrigenomics: van acceptatie naar realisatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Transparante informatie én bescherming van persoonsgegevens zijn de twee voornaamste items als het gaat om de acceptatie en implementatie van gepersonaliseerde voeding. Dit blijkt uit een enquête onder meer dan negenduizend inwoners van negen Europese landen.

De studie maakte deel uit van een grootschalig, door de Europese Unie gesponsord project getiteld ‘Food4Me’. Het project heeft als doel te onderzoeken wat de betekenis van nutrigenomics kan zijn voor de gezondheid van de Europese bevolking. Nutrigenomics is de wetenschap waarbij de invloed van voedingsmoleculen op de genexpressie wordt onderzocht waarmee gepersonaliseerde voeding kan worden gerealiseerd. Het project wordt uitgevoerd in de volgende deelnemende landen: Duitsland, Griekenland, Ierland, Polen, Portugal, Spanje, Noorwegen, Engeland en ook Nederland. Met behulp van een enquête werd bij 9381 Europese inwoners nagegaan hoe ze tegenover gepersonaliseerde voeding staan.

Het bleek dat personen die de voordelen van gepersonaliseerde voeding inzagen positiever stonden  tegenover nutrigenomics. Een grotere kennis van voeding was eveneens gerelateerd aan een positievere houding tegenover nutrigenomics. Ook bleek een vertrouwen in een effectieve regelgeving om consumenten te beschermen (bescherming van DNA- en persoonsgegevens) bij te dragen aan de acceptatie van de wetenschap. De resultaten van de enquête waren consistent tussen de diverse Europese landen.

Een transparante informatievoorziening over de voordelen van gepersonaliseerde voeding en bescherming van persoonsgegevens blijkt van belang voor de acceptatie en realisatie van nutrigenomics.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.