Olijfolie beschermt tegen dichtslibbing

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met een verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen blijkt dat olijfolie mogelijk dichtslibbing van de halsslagader tegengaat. Onderzoek laat zien dat een hoge inname van olijfolie samenhangt met een verminderde verdikking van de vaatwand.
In totaal namen 199 patiënten met een verhoogd risico van hart- en vaatziekten deel aan de studie. Ze hadden echter geen noemenswaardige klachten. Hun gemiddelde leeftijd was 67 jaar en 53% van de personen was vrouw. Middels een vragenlijst met 137 items werd het voedingspatroon geanalyseerd. De dikte van de slagaderwand in de hals werd gemeten met behulp van ultrasound beeldtechniek.
Bij analyse van de onderzoeksgegevens bleek na correctie voor storende factoren dat bij een grotere inname van olijfolie de verdikking van de slagaderwand afnam. In vergelijking van de 80% deelnemers met de hoogste inname van olijfolie met die van de overige 20% deelnemers met de lagere inname was het risico van een verdikking in de eerstgenoemde groep significant 92% lager.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen