Omega-3 beschermt tegen hart- en vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren verkleint het risico op hart- en vaataandoeningen en levert een flinke besparing op voor wat betreft gezondheidszorgkosten.

Voor de meta-analyse werden 33 onderzoeken geanalyseerd. In totaal namen meer dan 160.000 proefpersonen deel. De helft van de deelnemers kreeg een omega 3-supplement en de anderen kregen een placebo. Het supplement bevatte de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in dosissen variërend van 400 tot 4000 mg per dag. De suppletieperiode varieerde van 8 tot 74 maanden. Vervolgens werd berekend in hoeverre omega 3-suppletie kon bijdragen aan een reductie van de gezondheidszorgkosten in Zuid-Korea.

Suppletie met EPA en DHA verkleinde met 8% significant de kans op hart- en vaatziekten. Een hogere dosis en langere suppletieduur kon het risico nog verder verlagen, zo bleek uit een subgroep-analyse. Na toepassing van dit resultaat op de bevolking van Zuid-Korea (meer dan een miljoen mensen) bleek dat omega 3-suppletie zou kunnen leiden tot een economisch voordeel van omgerekend 210 miljoen Euro. In deze berekening werden de aanschafkosten voor suppletie afgetrokken van de totale maatschappelijke kosten.

Omega 3-suppletie kan helpen het risico op hart- en vaatziekten en de daaruit vloeiende gezondheidszorgkosten te verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen