Omega-3 beschermt zenuwen bij chemotherapie

Suppletie met omega 3-vetzuren verkleint de kans op neuropathieën bij personen die chemotherapie ondergaan.

In medische databanken werden studies geselecteerd waarbij het effect en de veiligheid van omega 3-vetzuren voor bescherming van de perifere zenuwen was onderzocht na toediening van chemotherapie waaronder oxaliplatine en paclitaxel. Het betrof gerandomiseerde gecontroleerde studies. Er werden uiteindelijk vijftien relevante onderzoeken geselecteerd.

Na analyse van de gezamenlijke resultaten van de studies bleek dat suppletie met omega 3-vetzuren leidde tot een significant kleinere kans van 42% op perifere neuropathie. Bovendien bleef onder invloed van suppletie de sensorische zenuwactiviteit significant beter behouden in vergelijking met een placebo.

Hoewel nader onderzoek noodzakelijk is tonen de resultaten dat suppletie met omega 3-vetzuren de kans op neuropathie en een verlies van sensibiliteit verkleint bij personen die chemotherapie krijgen. Of de vetzuren ook bescherming bieden bij andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes die kunnen leiden tot neuropathie, is nog onduidelijk.

 

 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+