Omega-3 bevordert spierkracht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voeding rijk aan omega 3-vetzuren is gerelateerd aan een betere spierkracht bij volwassenen. 

Voor de studie werden gegevens gebruikt van een Koreaans bevolkingsonderzoek uit de periode van 2016 tot 2019. Bij meer dan 18.000 deelnemers werd informatie verzameld over hun voeding en werd de handknijpkracht gemeten. De handknijpkracht is een maat voor de spierkracht. Een lage handknijpkracht is gerelateerd aan een verminderde mobiliteit bij ouderen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type-2.

Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat een adequate inname van omega 3-vetzuren uit de voeding gerelateerd was aan een significant kleinere kans op een lage handknijpkracht. Een hogere inname van omega 3-rijke voeding ging dus gepaard met een betere handknijpkracht. Dit verband werd gezien bij personen die weinig lichamelijk actief waren en die een te lage eiwitinname hadden. Dit gold ook voor personen met een verhoogde bloeddruk of diabetes type-2. Bij actieve personen en deelnemers die voldoende eiwitten binnenkregen, werd dit verband niet gezien. 

Voeding rijk aan omega 3-vetzuren kan bijdragen aan een betere spierkracht. De deelnemers aan de studie verkregen deze vetzuren vooral door de consumptie van vette vis, schaaldieren en noten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen