Obesitas onafhankelijke risicofactor overlijden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ook zonder dat er sprake is van risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals diabetes of te hoog cholesterol blijkt obesitas op middelbare leeftijd te leiden tot een hoger risico van opname in het ziekenhuis of overlijden als gevolg van hart- of vaatziekten. Dit wordt geconcludeerd uit een groot Amerikaans onderzoek.
De 17.643 deelnemers aan de Chicago Heart Association Detection Project in Industry Study werden gemiddeld 32 jaar gevolgd. Aan het begin van het onderzoek tussen 1967 en 1973 waren ze tussen de 31 en 64 jaar. Ze waren allen vrij van kransvatziekten, diabetes, en ECG-afwijkingen. Ze werden ingedeeld naar BMI en risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De indeling naar BMI was als gebruikelijk, 18,5-24,9 (normaal), 25,0-29,9 (overgewicht) en 30 of meer (obesitas). Er werd gesproken over een laag risico wanneer de bloeddruk lager of gelijk was aan 120 over 80 mmHg, cholesterol lager dan 5,2 mmol/l en niet rokend. Bij een matig risico lag de bovendruk tussen de 121 en 139 en de onderdruk tussen 81 en 89 mmHg en/of het cholesterol tussen 5,2 en 6,2 mmol/l en niet rokend. Er werd ook gesproken over een matig risico wanneer één of meer van de volgende risicofactoren aanwezig waren: bloeddruk boven de 140 over 90, cholesterol 6,2 of hoger, of er werd gerookt.
Wanneer in dezelfde risicocategorie de zwaarlijvige personen werden vergeleken met degenen met een normaal gewicht dan bleek het risico van overlijden door hart- en vaatziekten beduidend hoger. In de groep met weinig risicofactoren hadden de zwaarlijvigen 43% meer kans op overlijden en in de matig-risicogroep was het ruim verdubbeld. De kans op ziekenhuisopname was in de laag-risicogroep ruim vier keer groter voor de zwaarlijvigen en in de matig-risicogroep twee keer groter. Voor kransvatziekten en diabetes werd een sterk verhoogd risico gevonden voor degenen met obesitas.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen