Omega 3-tekort bij acne

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gros van patiënten met acne vulgaris (jeugdpuistjes) heeft een tekort aan omega 3-vetzuren. Dit blijkt uit een Duits onderzoek waarvan de eerste resultaten gepresenteerd werden tijdens het jaarcongres van de European Academy of Dermatology and Venereology (EADV).

De wetenschappers selecteerden honderd patiënten met acne. Bij de proefpersonen werd de omega 3-index gemeten van de erytrocyten (rode bloedcellen). Ook werd hun voedingspatroon geanalyseerd. 

Maar liefst 94% van de deelnemers had een suboptimale omega 3-index die lager was dan de aanbevolen index van 8% tot 11%. Personen die regelmatig peulvruchten zoals kikkererwten en linzen aten, hadden een betere omega 3-index. Dit gold ook voor deelnemers die weinig zonnebloemolie consumeerden. Tevens bleek dat personen met een omega 3-index kleiner dan 8% hogere concentraties hadden van insulineachtige groeifactor- 1 (IGF-1), een hormoon dat een centrale rol speelt bij het ontstaan van acne.

Omega 3-vetzuren komen van nature voor in onder andere peulvruchten, algen, noten, zaden en niet-gekweekte vis zoals wilde zalm en sardines. De vetzuren verminderen ontstekingen door de productie van de ontstekingsremmende prostaglandinen E1 en E3 en leukotrieen B5. Hiermee verlagen ze de concentratie van IGF-1.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen