Omega 3-vetzuren: dagelijks of wekelijks?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het huidige advies om tweemaal per week vis te eten, lijkt effectiever om de lichaamsvoorraad van omega 3-visvetzuren aan te vullen dan dagelijkse inname van een vergelijkbare hoeveelheid visolie.

In de studie werden ratten verdeeld in drie groepen. In de eerste groep kregen de ratten gedurende zes weken een dagelijkse dosis omega 3-visvetzuren. In de tweede groep kregen ze de dosis verdeeld over twee porties per week en tenslotte was er een groep ratten die geen visvetzuren kreeg (controlegroep). De concentraties van de omega 3-visvetzuren EPA, DHA en docosapentaeenzuur (DPA) werden gemeten in het hele lichaam, de afzonderlijke weefsels en de ontlasting van de ratten.

Het merendeel van de vetzuren (70%) werd gebruikt voor de energieproductie via de beta-oxidatie. Slechts 25% werd in de weefsels opgeslagen. Opvallend was dat dagelijkse inname van de vetzuren leidde tot significant meer vetzuren die gebruikt werden in de beta-oxidatie (84%) dan een wekelijkse inname (75%). Tevens bleek dat bij een wekelijkse dosis meer omega 3-visvetzuren werden opgeslagen (23%) dan bij een dagelijkse dosis (15%).

De vraag is of eendere resultaten gevonden worden in humane studies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.