Omega 3-vetzuren gunstig voor hart en bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Niet alleen gezonde mensen zijn ter bescherming tegen hart- en vaatziekten gebaat bij omega 3-vetzuren in de vorm van visolie of visoliesupplementen. Ook voor patiënten die al hart- en vaatziekten hebben is een hogere inname van omega 3-vetzuren effectief in het verlagen van de kans op cardiale gebeurtenissen en het risico aan hart- en vaatziekten te overlijden.
Zo luidt de conclusie van Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een uitgebreide review van een groot aantal studies over dit onderwerp. De review betrof zowel epidemiologische als grootschalige gecontroleerde interventiestudies. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift American College of Cardiology.
De sterkste aanwijzingen voor de cardiovasculaire voordelen van omega 3-vetzuren werden geleverd door studies waarin patiënten die al hart- en vaatziekten hadden en een eerste hartinfarct achter de rug hadden met EPA, al dan niet gecombineerd met DHA, werden gesuppleerd. Deze behandeling liet het risico dat zij aan hart- en vaatziekten overleden namelijk met wel 30% dalen. Daarnaast werd gevonden dat de inname van visolie ook met verlaagde risico's van atherosclerose, hartritmestoornissen, hartinfarct, plotselinge cardiale dood en zelfs hartfalen verband hield.
De onderzoekers adviseren op basis van hun bevindingen voor gezonde personen een dosering van 500 mg visolie per dag. Voor patiënten die al met hart- en vaatziekten of hartfalen bekend zijn wordt een adviesdosering van 800 tot 1000 mg aangegeven. Het maakt niet uit of de omega 3-vetzuren afkomstig zijn uit de voeding of uit supplementen, hoewel de hoeveelheid per dag wellicht de keuze voor de suppletievorm doet uitvallen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen