Omega 3-vetzuren mogelijk gunstig bij acute pancreatitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit de resultaten van een pilotstudie blijkt dat patiënten met ernstige acute pacreatitis mogelijk zijn gebaat bij suppletie met omega 3-vetzuren.
Voor het onderzoek werden 56 patiënten met acute pancreatitis in 2 willekeurige groepen verdeeld. Alle patiënten kregen dezelfde parenterale voeding. In de ene groep werd deze voeding echter met omega 6-vetzuren en in de andere groep met omega 3-vetzuren aangevuld. Vooraf en na 5 dagen van parenterale voeding werden de belangrijkste markers die informatie geven over de reactie van het immuunsysteem tijdens de acute fase van de ziekte bepaald.
Hieruit bleek dat de patiënten die omega 3-vetzuren kregen, ten opzichte van de omega 6-vetzurengroep, een significant hogere bloedspiegel voor interleukine-10 (IL-10) hadden. Il-10 heeft een remmend effect op de ontstekingsactiviteit. In beide groepen werd er een verbeterde expressie van de monocyt HLA-DR-antigenen gemeten. In de omega 3-vetzuren groep was deze verbetering echter significant groter. Er werden tussen de groepen geen verschillen in de CD4- en CD8-telling gevonden. Ook waren er geen verschillen in de infectiegraad en het aantal benodigde operaties.
Nader groter onderzoek zal uit moeten wijzen of suppletie met omega 3-vetzuren bij patiënten met acute pancreatitis ook tot verbeterde klinische resultaten leidt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen