Omega 3-vetzuren tegen colitis ulcerosa

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge inname van omega 3-vetzuren beschermt tegen colitis ulcerosa. Vooral DHA blijkt een beschermend effect te hebben.
Aan de cohortstudie namen 25.639 proefpersonen deel in de leeftijd van 45 tot 74 jaar. De proefpersonen hielden gedurende een week hun voedingspatroon bij. Met behulp van een computerprogramma werd een schatting gemaakt van de kwantiteit van voedingsstoffen.
Tijdens de volgperiode van gemiddeld 4,2 jaar werd bij 22 patiënten de diagnose colitis ulcerosa gesteld. Na correctie voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, het geslacht, de totale energie-inname, roken en inname van andere vetzuren bleek dat personen met de hoogste DHA-inname met 57% significant minder kans hadden op colitis ulcerosa. Inname van EPA gaf een risicoreductie van 44% en inname van beide visvetzuren leidde tot een risicoreductie van 47% in vergelijking met personen met een lage inname van deze vetzuren.
De totale omega 3-vetzuurinname en in het bijzonder de inname van DHA blijkt te beschermen tegen colitis ulcerosa bij personen van 45 jaar en ouder. Als dit verband oorzakelijk is kan suppletie bijdragen aan het voorkomen van deze darmaandoening.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen