Omega 3-vetzuren verbeteren stofwisseling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren verbeteren het metabolisme van vetweefsel en gaan negatieve effecten van het metabool syndroom tegen.
De visvetzuren verlagen het triglyceridengehalte, verminderen insulineresistentie, verlagen de bloeddruk en gaan ontstekingen, ritmestoornissen en trombose tegen. Ook is er voldoende bewijs voorhanden dat suppletie met omega 3-vetzuren leververvetting kan voorkomen. Dit blijkt uit een review.
De opslag van triglyceriden in vetweefsel wordt beïnvloed door de beschikbaarheid van vrije vetzuren en door de lipolyse van vetweefsel. Lipolyse is het proces waarbij triglyceriden worden afgebroken tot glycerol met 3 vetzuren. Uit diverse studies blijkt dat omega 3-vetzuren de lipolyse remmen waardoor meer triglyceriden in het vetweefsel worden opgeslagen. Daarnaast is visolie van invloed op de secretie van adiponectine en leptine en vermindert het ontstekingen van het vetweefsel. Deze effecten zijn mogelijk het resultaat van een verandering van signaalreceptoren zoals activatie van peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPAR-gamma) of remming van Toll-like receptor 4 (TLR-4).
Uit de review blijkt dat omega 3-vetzuren gevolgen van het metabool syndroom kunnen beperken doordat ze de opslag- en secretiefunctie van vetweefsel verbeteren en ontstekingen tegengaan. Vervolgstudies naar de achterliggende mechanismen zijn gewenst waarbij vooral duidelijkheid over de werking van PPAR-gamma en TLR-4 verkregen dient te worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen