Onderzoek naar relatie bodem en gezondheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De Universiteit van Maastricht start samen met het Louis Bolk Instituut en stichting Bac2nature een onderzoek naar de relatie tussen een vitale bodem, gewassen en de humane gezondheid.

De relatie wordt onderzocht door te meten welke bacteriën uit de grond via de geconsumeerde tomaten in mensen terechtkomen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van een kunstmatig maagdarmmodel, waarbij de bacteriën (microbioom) van tomaten geteeld in volle grond worden vergeleken met die van hydroculturen. Inzicht in een dergelijke relatie kan van groot belang zijn voor bijvoorbeeld het bodembeleid van de overheid, agrarische ondernemers, voedingsmiddelenproducenten, maar kan ook impact hebben op gezondheidsbeleid van overheden en zorgaanbieders.

Het onderzoek sluit aan bij recente studies over het microbioom van appels en aardbeien van gangbare en biologische oorsprong. Daarbij werd gevonden dat de diversiteit aan bacteriën en schimmels in biologische appels en aardbeien groter is dan in gangbaar geteelde gewassen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.