Onkruidverdelger aangetroffen in urine

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In urinemonsters van personen uit achttien Europese landen werd de onkruidverdelger glyfosaat aangetroffen. Glyfosaat is een organische fosforverbinding die door het Amerikaanse bedrijf Monsanto op de markt wordt gebracht onder de merknaam Roundup.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Friends of the Earth Europe (FoE). De urinemonsters werden verzameld bij 182 proefpersonen uit stedelijke gebieden, zowel bij vegetariërs als vleeseters. De analyse vond plaats in de periode van maart tot en met mei van dit jaar.

Gemiddeld werd in 44% van de urinemonsters de onkruidverdelger glyfosaat aangetroffen. Dit percentage varieerde per land. In Malta, Duitsland, Engeland en Polen was dit percentage het hoogst. Nederland volgde hierop met een percentage van 63%. De laagste percentages werden aangetroffen bij personen uit Zwitserland, Bulgarije en Macedonië.

Glyfosaat wordt vooral toegepast bij genetisch gemodificeerde gewassen. Op dit moment zijn er veertien nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen die wachten op goedkeuring door de Europese Unie. Als deze gewassen geteeld mogen gaan worden heeft dit een onvermijdelijke toename van het gebruik van glyfosaat tot gevolg. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen