Ontlasting sparen voor later?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het terug transplanteren van eigen gezonde ontlasting, autologe transplantatie, kan mogelijk bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid op oudere leeftijd. Dit idee werd geponeerd in een artikel in het tijdschrift Trends in Molecular Medicine. 

De Westerse ongezonde leefstijl gaat gepaard met een verandering en verarming van de darmflora. Dit kan resulteren in chronische aandoeningen zoals obesitas en diabetes. Hoewel geëxperimenteerd is met ontlastingtransplantatie van gezonde donoren van traditionele volkoren, kan dit mogelijk nadelig zijn vanwege de mismatch tussen de huidige leefstijl en het voorouderlijke darmmicrobioom. Daarom wordt onderzocht of autologe transplantatie uitkomst kan bieden.

Bij autologe ontlastingtransplantatie wordt gebruikgemaakt van eigen ontlastingmonsters van de ontvangers die op jongere leeftijd, wanneer de gezondheid optimaal is, zijn verzameld. Deze ontlastingmonsters zouden bewaard kunnen worden in een zogenaamde ontlastingsbank voor toekomstig gebruik door de gastheer zelf.

Het idee van autologe ontlastingtransplantatie heeft raakvlakken met het bewaren van navelstrengbloed. In navelstrengbloed bevinden zich stamcellen die later gebruikt kunnen worden voor de behandeling van verschillende bloedziekten zoals leukemie, lymfeklierkanker en ernstig bloedtekort. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.