Ontstekingen door buikvet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Visceraal vet, het vet in de buikholte, veroorzaakt het vrijkomen van ontstekingsmediatoren. Dit is mogelijk een oorzaak voor het ontstaan van het metabool syndroom. Dit is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers.
Van twintig postmenopauzale vrouwen van 50 tot 70 jaar met een BMI van 32,7 en een tailleomvang van meer dan 88,9 cm werd het buikvet onderzocht. Gekeken werd naar Interleukine-6 (IL-6), tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa), twee eiwitten die er op wijzen dat er een ontsteking is en plasminogeen activator inhibitor-1 (PAI-1) dat de bloedstolling bevordert. Deze drie eiwitten spelen een rol bij vernauwing van de bloedvaten. Verder werd gekeken naar leptine, een hormoon dat voedselinname, de vetvoorraad en het energieverbruik op elkaar afstemt en adiponectine dat insulineachtige eigenschappen heeft.
Bij alle vrouwen bleek bij een toegenomen visceraal vetvolume de spiegels van leptine en adiponectine af te nemen. Bij de vijftien vrouwen zonder diabetes bleek met het toenemen van de insulineresistentie ook IL-6 en TNF-alfa toe te nemen. De concentratie adiponectine nam af.
Bij acht van de twintig vrouwen werd het metabool syndroom vastgesteld. Zij bleken 32% minder adiponectine te hebben dan de andere vrouwen.
Deze gegevens kunnen een verklaring zijn voor gezondheidsproblemen waar mensen met overgewicht vaak mee te maken krijgen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.