Ontstekingen in hersenen bij depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Al langer bestaan er aanwijzingen dat ontsteking een rol kan spelen bij ernstige depressies. Niet alleen leidt (over)activatie van het immuunsysteem tot klachten die overeenkomen met depressieve symptomen, ook zijn bij depressieve personen verhoogde concentraties van ontstekingsmarkers aangetroffen in het bloed. In de huidige studie werd voor het eerst bevestigd dat er bij depressies sprake is van een toename van ontstekingsmarkers in de hersenen.

De Canadese wetenschappers voerden hersenscans uit bij twintig personen met ernstige depressies die verder gezond waren en niet rookten. De resultaten werden vergeleken met een controlegroep van twintig personen zonder depressies. Er werden PET-scans uitgevoerd waarbij de activiteit van specifieke immuuncellen, de zogenaamde microglia, in drie hersengebieden kon worden gemeten.

De activiteit van de microglia was significant verhoogd bij de depressieve personen in vergelijking met de controlepersonen. Dit gold voor alle hersengebieden (de prefrontale cortex, insula en cortex cingularis anterior).

De bevindingen onderstrepen het vermoeden dat ontstekingen in de hersenen een rol speelt bij het ontstaan en in standhouden van ernstige depressies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen