Meer serotonine met vitamine D, EPA en DHA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

In een eerdere publicatie in de FASEB Journal beschreven de wetenschappers Bruce Ames en Rhonda Patrick van de Children’s Hospital Oakland Research Institute (CHORI) de relatie tussen vitamine D en autisme. In een nieuwe publicatie gaan ze hier verder op in. Ze vermoeden dat de neurotransmitter serotonine ‘de missing link’ is tussen de vitamine, omega 3-vetzuren en psychische stoornissen.

In hun eerdere publicatie beschreven ze dat vitamine D de omzetting van het aminozuur tryptofaan in serotonine stimuleert. De actieve vorm van vitamine D, het 1,25-dihydroxyvitamine-D3 (calcitriol) activeert een gen dat codeert voor het enzym tryptofaanhydroxylase-2 (TPH2). Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van tryptofaan in serotonine in de hersenen. Het omega 3-vetzuur EPA blijkt de vrijlating van serotonine uit presynaptische neuronen te stimuleren. EPA doet dit door remming van de productie van ontstekingsbevorderende stoffen, de zogenaamde E2 prostaglandines. Deze prostaglandines remmen de vrijlating van serotonine door hun inflammatoire effect. Het omega 3-vetzuur DHA verhoogt daarnaast de vloeibaarheid van de celmembranen van postsynaptische neuronen waardoor de serotoninereceptoren gevoeliger worden voor de neurotransmitter.

Serotonine speelt een voorname rol bij uiteenlopende hersenfuncties waaronder de stemming, het nemen van beslissingen, sociaal gedrag en de beheersing van impulsief gedrag. Niet alleen bij autisme, maar ook bij andere aandoeningen zoals ADHD, bipolaire stoornissen, schizofrenie en depressies worden lage concentraties van serotonine in de hersenen aangetroffen. De wetenschappers suggereren dat een adequate inname van zowel vitamine D als de omega 3-vetzuren EPA en DHA leidt tot een optimale productie en werking van serotonine in de hersenen wat de gunstige effecten van deze voedingsstoffen bij psychische aandoeningen kan verklaren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen