Vitamine C zinvol bij depressieve kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine C aan depressieve kinderen is zinvol naast het gebruik van het antidepressivum fluoxetine, beter bekend onder de merknaam Prozac.

Er namen 24 kinderen aan de studie deel. Ze werden allen behandeld met fluoxetine in een dagdosis van 10 tot 20 mg. De helft van de kinderen kreeg daarnaast gedurende zes maanden dagelijks 1000 mg vitamine C, de andere kinderen kregen een placebo. Aan de hand van drie vragenlijsten werden depressieve symptomen gemeten.

In beide groepen werd een significante afname van depressieve klachten gezien. Dit bleek uit de scores op de Children's Depression Rating Scale (CDRS), Children's Depression Inventory (CDI) en de Globale Klinische Beoordeling (GKB). De vermindering van depressieve klachten was significant groter in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Dit bleek uit de CDRS en CDI, maar werd niet aangetoond met de GKB. Er werden geen bijwerkingen gemeld van de vitamine C-suppletie.

Suppletie met vitamine C kan de effectiviteit van de behandeling van depressieve kinderen verhogen, zo blijkt uit de resultaten van deze studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen