Ontstekingsziekten: gevolg van huidige levensstijl

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het huidige voedingspatroon, de toename van psycho-emotionele stress en het veelvuldig gebruik van medicatie is debet aan een verstoring van het immuunsysteem, zo stellen Nederlandse onderzoekers in het tijdschrift ‘Nutrition & Metabolism’.

In 1996 introduceerde Serhan de term ‘resoleomics’. Met deze term bedoelt hij het evolutionaire mechanisme waarmee de natuurlijke balans kan worden hersteld na een verwonding, ontsteking of infectie. Gezien het feit dat het aantal lichamelijke en psychische aandoeningen als gevolg van chronische ontstekingsprocessen explosief toeneemt, kan gesteld worden dat het mechanisme ‘resoleomics’ bij de huidige mens onvoldoende functioneert. Drastische veranderingen in de levensstijl waaronder het Westerse voedingspatroon en de toename van psycho-emotionele stress lijken de oorzaak van ontstekingziekten en het onvoldoende functioneren van ‘resoleomics’. Daarnaast kan het gebruik van medicatie waaronder ontstekingsremmers leiden tot chronische activatie van de centrale stress-as.

Het immuunsysteem is toegerust om te reageren op acute, bedreigende situaties, maar is oncapabel om chronische ontstekingsreacties te bestrijden. De huidige leefstijl leidt tot een continue activatie van het immuunsysteem en verhoogt zodoende het risico van chronische ontstekingsziekten, zo luidt de hypothese van de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen