Onvoldoende B-vitaminen bevordert dikke darmkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een nieuwe muizenstudie toont aan dat matige tekorten aan een viertal B-vitaminen, namelijk foliumzuur, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine B12, het risico van DNA-schade en vervolgens het ontstaan van dikke darmkanker, kunnen bevorderen.

Onderzoekers van Tufts University in de Verenigde Staten bestudeerden de Wnt-pathway, een biochemische route welke in verband wordt gebracht met 95% van alle gevallen van colonkanker. Zij vonden dat lichte, gecombineerde tekorten van alle vier B-vitaminen nodig waren om het risico van tumorvorming te verhogen. Uit eerdere studies was al gebleken dat foliumzuurtekort alléén het risico van colonkanker kan verhogen. Uit deze nieuwe studie blijkt evenwel een meer complexe interactie.

Het onderwerp foliumzuur bij colonkanker kent vele tegenstrijdigheden aangezien in sommige studies een verhoogd risico van colorectale kanker door foliumzuur werd gevonden. Andere studies lieten daarentegen een beschermend effect van foliumzuur zien. in deze studie werden genetisch gepredisponeerde muizen die gevoelig zijn voor colonkanker gebruikt. Een matig tekort aan alleen foliumzuur in de voeding is waarschijnlijk onvoldoende om een effect op de Wnt-pathway uit te oefenen. Een gecombineerd matige voorziening van vier B-vitaminen kan afwijkingen produceren van het type dat verbonden is met humane colorectale kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen