Onvruchtbaarheid mannen en antioxidanten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat onvruchtbaarheid en erectiele dysfunctie uitingen zijn van oxidatieve stress. Suppletie met antioxidanten kan daarom zinvol zijn.
Volgens de onderzoekers is onvruchtbaarheid een vroege indicator van andere degeneratieve aandoeningen zoals aderverkalking, hoge bloeddruk en hartfalen. Dergelijke aandoeningen zijn een gevolg van oxidatieve stress. De onderzoekers vermoeden dat oxidatieve stress leidt tot een inadequate productie van stikstofmonoxide, een stof die van belang is voor de relaxatie en dilatatie van bloedvaten. Door een verminderde productie van stikstofmonoxide op oudere leeftijd is de kans op erectiele dysfunctie met het ouder worden groter. Sommige medische behandelingen richten zich reeds op een verhoging van de stikstofmonoxideconcentratie.
Uit de review blijkt dat de resultaten van sommige studies naar het effect van antioxidanten bij onvruchtbaarheid niet overtuigend zijn, hoewel in andere studies wel significante resultaten werden bereikt. Met vitamine C en E zijn reeds positieve effecten bereikt, maar ook alfaliponzuur en polyfenolen hebben potentie.
Onvruchtbaarheid is een multifactoriële aandoening, waarvan de exacte oorzaak nog onbekend is. Vermoedelijk speelt oxidatieve stress een rol en in dit licht kan suppletie met antioxidanten zinvol zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen