Oorstimulatie effectief bij covid-19

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Stimulatie van de nervus vagus in het oor (auriculaire nervus vagus stimulatie, aNVS) kan effectief zijn bij een ernstige infectie met het SARS-CoV-2 virus. 

Wanneer een virus een ontstekingsreactie in het lichaam teweegbrengt, wordt deze informatie via het sensorische zenuwstelsel naar de hersenen doorgegeven. De nervus vagus, die van de hersenen naar de organen loopt, heeft een regulerende werking bij de anti-inflammatoire respons. Als de ontstekingsreactie echter te zwak is, kan de ontsteking het lichaam schade toebrengen (cytokinestorm). Om het evenwicht te herstellen kan aNVS gebruikt worden.

Voor het onderzoek werden ernstig zieke coronapatiënten geselecteerd die kunstmatig beademend moesten worden. Om onder- en overstimulatie te voorkomen, werd een feedbacksysteem ontwikkeld. Hierdoor kon de elektrostimulatie individueel aangepast worden waarbij de nervus vagus gestimuleerd werd op basis van ademhalings- en hartcycli. 

Elektrostimulatie van de nervus vagus auricularis bleek de ontstekingsreactie bij deze ernstig zieke coronapatiënten te stoppen. Bovendien bevorderde elektrostimulatie de anti-inflammatoire respons waardoor het herstel werd gestimuleerd. 

Deze aNVS is een neuromodulerende therapie die wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende chronische systemische aandoeningen. De resultaten tonen dat individuele aNVS effectief kan zijn bij een SARS-CoV-2 infectie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen