Oorzaak darmkanker door rood vlees

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van rood vlees verhoogt de hoeveelheid N-nitrosoverbindingen in de dikke darm. Hierdoor wordt het risico van colorectale kanker verhoogd. Dit concluderen Engelse onderzoekers uit Cambridge na een studie onder gezonde vrijwilligers.
Dezelfde onderzoekers hadden in eerdere onderzoeken al een verband aangetoond tussen het eten van rood vlees en bewerkt vlees en een verhoogd risico van kanker van de dikke darm en de endeldarm. Degenen die twee of meer porties rood of bewerkt vlees per dag aten, hadden een derde meer kans op colorectale kanker dan degenen die dat minder dan één maal per week aten. Nu hebben ze ook de achtergrond van dit verband ontdekt.
De vrijwilligers kregen steeds gedurende vijftien dagen één van de volgende drie diëten: veel rood vlees (420 g per dag), vegetarisch, veel rood vlees met veel vezels.
Bij 21 deelnemers werd met het roodvleesdieet significant meer N-nitrosoverbindingen in de ontlasting gevonden dan met het vegetarische dieet. N-nitrosoverbindingen zijn sterk kankerverwekkend doordat ze een verbinding aangaan met het DNA in cellen van de dikke darm. Bij dertien van de deelnemers werd bij het dieet met veel rood vlees en veel vezels een hoeveelheid van de kankerverwekkende verbinding gevonden die tussen veel rood vlees en vegetarisch in lag.
Het lichaam is in staat schade aan het DNA te herstellen. Vezels kunnen hierbij helpen. Wanneer dit echter niet gebeurt dan ontstaat kanker.
De meeste gevallen van deze vorm van kanker ontstaan bij personen boven de 60. Hiervan is 5% erfelijk. Volgens experts is 70% van de gevallen te voorkomen door verandering in de voeding.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.