Optimale foliumzuur beschermt tegen adenomen

Personen met een foliumzuurspiegel groter dan 8,0 ng/ml hebben de minste kans op een goedaardig gezwel (adenoom) in de dikke darm en het rectum.
Voor de studie ondergingen 1510 patiënten een colonscopie na verdenking van een afwijking in de darm. Voorafgaand aan het onderzoek werd gevraagd naar de alcoholconsumptie. Tevens werd de vitamine B12- en foliumzuurconcentratie in het bloedserum bepaald. Patiënten met anemie, overmatig alcoholgebruik of met maligniteiten werden uitgesloten van verdere deelname. De overgebleven 458 patiënten (258 mannen en 200 vrouwen) waren in de leeftijd van 40 tot 75 jaar en werden verder onderzocht.
De foliumzuurconcentratie bleek significant te verschillen bij mannen met en zonder adenoom (8,0 versus 9,2 ng/ml). Bij vrouwen was dit verschil niet significant (10,7 versus 10,9 ng/ml). Bij een foliumzuurconcentratie van meer dan 8,0 ng/ml werd geen verschil meer gezien in de prevalentie van adenomen.
De onderzoekers concluderen op basis van hun studie dat de kans op een goedaardig gezwel in de dikke darm geringer is bij een foliumzuurconcentratie van minimaal 8,0 ng/ml. De resultaten geven een indicatie voor optimalisering van de foliumzuurspiegel.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+