Orgaanontsteking door e-sigaret

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ondanks de populariteit, vooral onder jongvolwassenen, is weinig bekend over het effect van e-sigaretten op de gezondheid. Een muizenstudie toont dat blootstelling aan de damp ervan leidt tot inflammatie van het brein en de darm. Tevens wordt de immuunrespons in de longen en het hart beïnvloed. 

In het experiment werden muizen gedurende drie maanden dagelijks drie keer blootgesteld aan de damp van e-sigaretten. Vervolgens werd het effect ervan gemeten aan de hand van ontstekingsmarkers in de organen. 

In het brein van de muizen was sprake van een toename van ontstekingsstoffen. Tevens werd in de nucleus accumbens, een hersengebied dat betrokken is bij motivatie en beloning, een verhoogde genexpressie van ontstekingsstoffen gezien na blootstelling aan de damp van de e-sigaretten. Eenzelfde effect werd gezien in de dikke darm. Dit was al het geval na een maand blootstelling aan e-sigaretten. Het effect bleek bovendien afhankelijk van de smaak. Zo leidde muntsmaak tot een hogere gevoeligheid voor inflammatie van het hart bij een geïnduceerde bacteriële longontsteking dan mangosmaak. 

E-sigaretten leiden tot inflammatie van het brein en andere organen, zo blijkt uit het muizenexperiment.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen