Overgewicht: gunstig effect van kurkuma

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de specerij kurkuma helpt ontstekingen en een verhoogde bloedglucosespiegel te verlagen bij personen met overgewicht.

De wetenschappers voerden eerst een laboratoriumexperiment uit waarin ze het effect van bioactieve stoffen uit kurkuma testten op ontstekingen in macrofagen. Vervolgens werd kurkuma getest bij 110 volwassenen met overgewicht. De deelnemers in een leeftijd van 40 tot 69 jaar werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende twaalf weken dagelijks 0,97 gram kurkuma-extract of een placebo.

Het laboratoriumexperiment toonde dat toediening van bioactieve stoffen uit kurkuma significant de concentraties van ontstekingsstoffen zoals interleukine-6 (IL-6) en TNF-alfa verminderde. Dit werd bevestigd in het humane onderzoek; suppletie met het kurkuma-extract ging ten opzichte van de placebo gepaard met een significant lagere CRP-waarde (marker voor ontstekingen). In de suppletiegroep werd ook een significante verbetering gezien van de insulinegevoeligheid en de bloedglucosespiegels na de maaltijden. 

Bij overgewicht is vaak sprake van laaggradige ontstekingen. Een extract van kurkuma kan ontstekingsreacties tegengaan en de insulinegevoeligheid en de glucosespiegels verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.