Oxidatieve stress en coënzym Q10 bij diabetes type-2

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met diabetes type-2 blijken meer last te hebben van oxidatieve stress dan gezonde mensen, maar beschikken daarentegen juist over een lagere antioxidatieve capaciteit. Dit is uit Egyptisch onderzoek naar voren gekomen.
Aan het onderzoek deden 28 patiënten en 10 gezonde controlepersonen mee. De controlegroep kwam qua geslacht en leeftijd overeen met de samenstelling van de groep diabetespatiënten.
Uit bloedonderzoek bleek dat de concentratie malondialdehyde (MDA) in het bloed van diabetespatiënten significant hoger was dan de concentratie bij gezonde proefpersonen. De MDA vormt een maat voor de activiteit van vrije radicalen in het lichaam. De coënzym Q10-spiegel, die gebruikt werd voor het vaststellen van de antioxidatieve capaciteit, was bij de diabeten juist significant lager dan bij de gezonde proefpersonen. Naarmate de coënzym Q10-spiegel in het bloed steeg, daalde de HbA1c, de maat voor de gemiddelde bloedsuikerwaarde in de voorafgaande periode.
Diabetici hebben dus een verhoogd risico van oxidatieve stress, gezien de verhoogde MDA-waarden en de verlaagde Q10-spiegels. Vervolgonderzoek zal moeten vaststellen welk effect Q10-suppletie op dit mechanisme heeft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen