Paddenstoelen bij Parkinson?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De medicinale paddenstoelen Grifola frondosa en Hericium erinaceus hebben de potentie effectief te zijn bij de ziekte van Parkinson.

De wetenschappers voerden experimenten uit met gistcellen en met fruitvliegen waarbij Parkinson geïnduceerd was. Er werden waterextracten van Grifola frondosa (eikhaas) en Hericium erinaceus (pruikzwam) toegevoegd aan gistcellen. De extracten bevatten bètaglucanen, aminozuren, vetzuren, ergosterol, ergothioneine en chitine. 

De levensduur van gistcellen nam toe onder invloed van beide extracten. Toediening van de extracten met een concentratie van 0,2% verlengde de levensduur met gemiddeld drie dagen, terwijl extracten met een concentratie van 0,5% de levensduur van de gistcellen met vijf dagen verlengde. Vervolgens werd een 0,05% extract van Grifola frondosa toegediend aan fruitvliegen waarbij Parkinson geïnduceerd was. Dit verbeterde de overlevingskans van mannelijke fruitvliegen met gemiddeld 17% en vrouwelijke soortgenoten met 15%. Het bleek de progressie van verkeerd gevouwen eiwit alfa-synucleïne te vertragen. Opstapeling van dit verkeerd gevouwen eiwit in het hersengebied substantia nigra leidt tot afsterving van zenuwcellen bij Parkinson.

De medicinale paddenstoelen Grifola frondosa en Hericium erinaceus hebben mogelijk een beschermend effect bij de ziekte van Parkinson. De werking moet in humane studies worden bevestigd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen