Paleo gunstig bij metabool syndroom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het paleodieet verbetert metabole parameters en is daarom uitermate geschikt voor personen met het metabool syndroom. Dit blijkt uit een review.

In medische databanken werd gezocht naar gerandomiseerde klinische studies waarin het effect van het Paleodieet werd vergeleken met een ander voedingspatroon bij personen met kenmerken van het metabool syndroom.

Er werden vier studies geïncludeerd met in totaal 159 proefpersonen. In vergelijking met het Westers voedingspatroon leidde het paleodieet binnen zes maanden tot een grotere afname van de middelomvang (-3 cm), een significant sterkere daling van het triglyceridengehalte (-0,4 mmol/l) en een grotere afname van de nuchtere bloedglucosespiegel met 0,2 mmol/l. Tevens werd er onder invloed van het paleodieet een toename gezien van het goede HDL-cholesterolgehalte met 0,12 mmol/l en een relatief sterke daling van zowel de boven- als onderdruk met respectievelijk -3,6 mmHg en -2,5 mmHg in vergelijking met personen die een Westers voedingspatroon volgden.

De resultaten van de review laten zien dat het paleodieet gunstige metabole effecten heeft. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen