Parenterale voeding: omega-3 verrijking gunstig

Toevoeging van omega 3-visvetzuren aan parenterale voeding verkleint de kans op infecties en verkort de ziekenhuisopname van ernstig zieke patiënten. Bij parenterale voeding worden voedingsstoffen via een infuus direct in de bloedbaan toegediend.

Voor de meta-analyse selecteerden de wetenschappers 49 gerandomiseerde, klinische studies waarbij toevoeging van omega 3-visvetzuren werd vergeleken met standaard parenterale voeding.

De kans op een infectie was met 40% significant kleiner wanneer de parenterale voeding omega 3-visvetzuren bevatte. Patiënten die de met omega-3 verrijkte voeding kregen verbleven bovendien significant korter op de intensive-care afdeling met gemiddeld bijna twee dagen. Ook was de gehele ziekenhuisopname gemiddeld significant korter met twee dagen. De kans op sepsis (bloedvergiftiging) was met 56% significant kleiner. Toevoeging van omega 3-vetzuren leidde tot een lagere sterftekans met 16%. Dit verschil was echter niet significant ten opzichte van personen die de standaard parenterale voeding kregen.

De wetenschappers concluderen dat bij patiënten met een indicatie voor parenterale voeding de voorkeur uitgaat naar voeding die verrijkt is met omega-3 visvetzuren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+