Pas op voor coeliakie bij osteoporose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Coeliakie komt veel meer voor bij personen met osteoporose dan bij personen, die niet aan deze ziekte lijden. Daarom is een aanbeveling voor een serologische controle op coeliakie bij alle osteoporosepatiënten gerechtvaardigd. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Washington University School of Medicine in Sint Louis.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 266 postmenopauzale vrouwen met osteoporose en 554 vrouwen zonder deze ziekte. Bloedmonsters werden onderzocht op antilichamen die wijzen op coeliakie. Bij personen met een positieve bloedtest werd een biopsie uitgevoerd om de diagnose coeliakie te bevestigen. Coeliakie is een aandoening aan de darmen, veroorzaakt door een overgevoeligheid voor gluten, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Van de 266 patiënten met osteoporose hadden er negen (3,4%) vrouwen in de osteoporosegroep en slechts één (0,2%) in de controlegroep coeliakie. Voorts bleek dat hoe ernstiger de coeliakie, hoe ernstiger de osteoporose.
Alle patiënten met coeliakie werden behandeld met een glutenvrij dieet. Na een jaar was de botkwaliteit meer verbeterd dan verwacht zou mogen worden wanneer de osteoporosepatiënten een conventionele therapie hadden gekregen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.