Pas op: zeer hoge foliumzuur en zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van foliumzuur (>5000 mcg per dag) tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met kortere telomeren bij het nageslacht. 

Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Het betekent het begin van celveroudering. 

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 666 kinderen die gevolgd werden in een Spaanse cohortstudie. Tijdens drie perioden van de zwangerschap (de eerste drie maanden, vanaf de vierde maand en de hele zwangerschap) werd bij de aanstaande moeders informatie verzameld over de inname van foliumzuur uit voeding en supplementen. Voor elke periode werd de gemiddelde dagelijkse dosis foliumzuur ingedeeld in de volgende categorieën: <400 mcg, 400 tot 1000 mcg, 1000 tot 5000 mcg of een dagdosis van ≥5000 mcg. Bij het nageslacht werd op vierjarige leeftijd de lengte van de telomeren gemeten. 

Kinderen wiens moeders tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap een dagdosis foliumzuur ≥5000 mcg binnenkregen, hadden significant kortere telomeren op vierjarige leeftijd in vergelijking met kinderen waarvan de moeders <400 mcg foliumzuur per dag binnenkregen. Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor de tweede periode en de gehele zwangerschap. Het verband was het duidelijkst voor jongens. 

Een hoge dosis foliumzuur in het eerste trimester van de zwangerschap heeft mogelijk nadelige gevolgen voor de telomeerlengte bij het nageslacht. Dit verband en een onderliggend werkingsmechanisme moeten nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen