PepsiCo ontdekt veelzijdigheid banaan

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Multinational PepsiCo ziet groene bananen en bakbananen als een geschikte vervanger voor voedingsmiddelen met onder andere gluten en suikers.

Ongeschilde, groene bananen zijn zeer rijk aan niet verteerbaar zetmeel en bevatten minder suiker dan de rijpe, gele varianten. Dit maakt deze bananen in gepureerde vorm tot een bijzonder geschikt ingrediënt van uiteenlopende voedingsmiddelen zoals havermout, smoothies, crackers, koekjes en voedingsrepen. Het hoge gehalte aan zetmeel en vezels biedt zeer unieke functionaliteiten waaronder geleermiddel, viscositeitsverhoger, schuim- en emulsiestabilisator, gluten- en suikervervanger en vulstof. Bovendien heeft de puree een neutrale smaak en kan ook de schil gebruikt worden waardoor het afval wordt beperkt.

De puree wordt verkregen middels een thermische behandeling. Volgens PepsiCo heeft het blancheren van de bananen gedurende tien minuten in kokend water voordelen. De schil wordt zacht waardoor het niet meer nodig is om de bananen handmatig te schillen. Daarna kunnen ze direct worden gepureerd zonder dat daarbij een voedingspomp onder hoge druk nodig is. Bovendien zorgt deze procedure ervoor dat het aantal micro-organismen vermindert, de smaak geneutraliseerd wordt en de bruine verkleuring onder invloed van enzymen afneemt. PepsiCo heeft inmiddels een octrooiaanvraag ingediend. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.