Periodiek vasten is gezond

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Onderzoek van de University of Southern California laat zien dat het periodiek volgen van een caloriebeperkt dieet positieve gezondheidseffecten teweegbrengt.

De wetenschappers voerden experimenten uit met gist, muizen en proefpersonen. Ze testten het effect van kortdurende vastenperiodes die afgewisseld werden met periodes met een normale calorie-inname. Ze zagen bij eenvoudige levensvormen als gisten dat de afwisseling van een vastenperiode met een periode van blootstelling aan nutriëntrijke voeding de levensduur van deze micro-organismen kon verlengen. Bij muizen vonden ze positieve effecten van een zich herhalende vastenkuur van vier dagen. Niet alleen leidde dit tot een afname van buikvet (visceraal vet), maar ook tot een toename van progenitorcellen (voorlopercellen) en stamcellen in diverse organen waaronder het brein. Ook leidde het tot celregeneratie. Muizen van middelbare leeftijd die tweemaandelijks een dergelijke vastenkuur volgden, leefden langer. Bovendien hadden ze minder kans op kanker en huidletsels, werd het verlies aan botmassa geremd en bleek hun immuunsysteem beter te functioneren. Bij oude muizen werd een positief effect gezien op de cognitie. De totale maandelijkse calorie-inname van de muizen in de experimentele groep was echter hetzelfde als van de muizen in de controlegroep. De effecten waren dus niet een gevolg van een verminderde calorie-inname.

Tenslotte voerden de wetenschappers een experiment uit met negentien vrijwilligers. Het caloriebeperkte voedingspatroon werd maandelijks gedurende vijf dagen gevolgd. Het dieet beperkte de calorie-inname tot zo’n 34% tot 54% van de normale dagelijkse inname. Dit leidde na drie maanden tot een afname van biomarkers die gerelateerd zijn aan diabetes, kanker, cardiovasculaire aandoeningen en veroudering. Bovendien werd een verminderde concentratie van het groeihormoon IGF-1 (insulin-like growth factor) gezien. Dit hormoon is weliswaar noodzakelijk voor groei, maar wordt tevens in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker.  

De wetenschappers concluderen dat herhaalde, kortdurende periodes van vasten positieve effecten hebben op de gezondheid. Bovendien zijn dergelijke korte periodes beter vol te houden dan langdurig vasten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.