Pijnstiller effectiever met B-vitamines

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Tegelijk met paracetamol ook B-vitamines slikken, versterkt het pijnstillend effect van dit medicijn.
Het gebruik van pijnstillers in de kindergeneeskunde moet veilig en effectief zijn. Van paracetamol is de veiligheid bewezen, terwijl het effect matig is gebleken. Er zijn aanwijzingen dat de toevoeging van B-vitamines aan het medicament de effectiviteit kan verbeteren. In de huidige studie werd dit onderzocht.
Er werden 56 kinderen verdeeld in 4 groepen van 14 patiënten, al naargelang de ingreep die ze ondergingen (verwijdering keelamandelen, liesbreukoperatie, besnijdenis of zaadbaloperatie). In iedere groep ontving de helft van de kinderen paracetamol in combinatie met B-vitamines, terwijl de andere helft alleen het medicijn kreeg toegediend. Het gebruik van de pijnstiller - al dan niet in combinatie met de B-vitamines - werd als effectief en veilig beschouwd. De combinatie van beide middelen liet een betere pijnscore zien. Van de kinderen had 58% in de postoperatieve fase een pijnscore die minder was dan 2 en 89% had bij ontslag een pijnscore van 1.
Toevoeging van B-vitamines aan paracetamol leidde tot een afname van de postoperatieve pijnscore en tot een verminderde pijnscore bij ontslag uit het ziekenhuis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen