Plantenextracten beïnvloeden botmetabolisme

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Extracten van quercetine, zoethout, granaatappel en druivenpit zijn van invloed op de botopbouw -en afbraak door beïnvloeding van de genexpressie.

In de studie werden 46 gezonde, postmenopauzale vrouwen willekeurig verdeeld in drie groepen. Afhankelijk van de groep kregen ze quercetine, al of niet met zoethoutextract, granaatappel, al of niet met druivenpitextract of een combinatie van alle vier extracten. Aan het begin en einde van de 28 dagen durende suppletieperiode werden bloedmonsters geanalyseerd.

De resultaten lieten zien dat een combinatie van granaatappel- en druivenpitextract de botopbouw positief beïnvloedde door een verminderde activiteit van genen die de botresorptie stimuleren en een verhoogde activiteit van genen die de botopbouw stimuleren. De extracten van quercetine en zoethout bleken via een ander mechanisme de botopbouw te beïnvloeden. Ze stimuleerden de activiteit van genen die betrokken zijn bij de bot- en collageenformatie en verminderde de activiteit van osteoclasten (botafbrekende cellen). Suppletie met alle vier extracten had niet hetzelfde effect op de genexpressie als de paarsgewijze toediening van de extracten.

Reeds eerder werd aangetoond dat de consumptie van groenten en fruit, beter gezegd meer specifiek de inname van polyfenolen, een fysiologisch effect heeft op de botdichtheid en het botmetabolisme.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen