Plantenextracten reguleren stress

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van plantenextracten kan effectief zijn om de stressrespons in balans te brengen. Dit geldt in het bijzonder voor extracten van gouden wortel (Rhodiola rosea) en Indiase ginseng (Withania somnifera).

De review werd gepubliceerd in de European Journal of Plant Medicine. Voor het artikel waren resultaten van humane onderzoeken, dierstudies en laboratoriumexperimenten verzameld. 

Zowel R. rosea als W. somnifera zijn adaptogenen met het vermogen om de stressrespons in balans te brengen. Ze verbeteren een overactieve HPA-as en sympathisch zenuwstelsel en gaan stress-gerelateerde verschijnselen zoals angst, nervositeit, prikkelbaarheid, slapeloosheid en depressie tegen. R. rosea heeft ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen en remt de activiteit van monoamine oxidases type A (MAO-A) en B (MAO-B) enzymen. Deze enzymen breken aminen af waaronder serotonine en adrenaline. Er bestaan MAO-remmers die als medicijn gegeven worden bij een depressie en de ziekte van Parkinson. 

Ook W. somnifera beïnvloedt het sympathisch zenuwstelsel en de HPA-as en heeft het vermogen GABA-erge neurotransmissie te moduleren. GABA heeft een kalmerende werking op het brein. W. somnifera is zodoende effectief bij stress-gerelateerde angst, nervositeit en slapeloosheid. Zowel R. rosea als W. somnifera worden als veilig beschouwd, er zijn enkele lichte bijwerkingen gerapporteerd van voorbijgaande aard. Wel is voorzichtigheid geboden bij zwangere vrouwen, personen met schildklier- of leverfunctiestoornissen en personen die psychische medicatie gebruiken.

Extracten van R. rosea en W. somnifera zijn effectief en veilig voor de toepassing bij langdurige stress, zo blijkt uit de review. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.