Pleidooi leefstijlbegeleiding taak huisartsen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Als het aan hoogleraar Pim Assendelft ligt, moeten huisartsen meer leefstijlbegeleiding geven. Assendelft is hoogleraar preventie in de zorg bij Radboudumc. 

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde Assendelft zijn visie op de huidige ontwikkeling waarbij medicatie in opmars is om gewicht te verliezen. 

Sinds dit jaar wordt het medicijn semaglutide, een glucagonachtig peptide (GLP)-1-agonist, vergoed door zorgverzekeraars voor personen met morbide obesitas (BMI >35 kg/m2). Overigens moeten personen om voor vergoeding in aanmerking te komen eerst deelnemen aan een leefstijlprogramma, de zogenaamde Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). 

Volgens Assendelft moet het gebruik van medicatie beperkt worden en is het een taak van huisartsen om mensen ook op andere manieren te begeleiden bij gewichtsverlies. Huisartsen hebben over het algemeen goed inzicht in de situatie van patiënten en hebben de taak problemen met de gezondheid of een verkeerde leefstijl bespreekbaar te maken. Ze zouden patiënten meer kunnen doorverwijzen voor GLI. 

Tenslotte pleit Assendelft voor meer aandacht voor preventie van obesitas. Ook zouden gemeenten en zorgverzekeraars hun verantwoording moeten oppakken om de toegang tot leefstijlinterventies te verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen