Pleidooi voor jodiumsuppletie tijdens zwangerschap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In het gerenommeerde tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA) pleiten wetenschappers voor jodiumsuppletie aan zwangere en borstvoedende vrouwen.

Volgens de wetenschappers wordt het tijd dat zorgverleners het belang inzien van jodiumsuppletie voor deze doelgroep. Een mild tekort aan dit mineraal tijdens de zwangerschap heeft verstrekkende gevolgen. Het verhoogt de kans op een kind met een laag IQ, op struma bij zowel moeder als kind en op een miskraam of kindersterfte.

Zowel internationale als nationale gezondheidsinstituten bevelen zwangere vrouwen aan om dagelijks minimaal 150 mcg jodium binnen te krijgen. De Amerikaanse verenigingen voor schildklieraandoeningen, endocriene aandoeningen en aangeboren afwijkingen stellen in hun richtlijn dat suppletie noodzakelijk is voor vrouwen die zwanger willen worden, reeds zwanger zijn of borstvoeding geven. Helaas ontbreekt jodium in veel zwangerschapsmulti’s en is er nog weinig draagvlak voor de aanbevelingen.

De onderzoekers pleiten ervoor dat iedere zwangerschapsmulti een minimale hoeveelheid van 150 mcg gaat bevatten. Daarnaast hopen ze dat zorgverleners het belang van jodiumsuppletie gaan inzien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen