Polyfenolen bevorderen darmmetaboliet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Polyfenolen uit de voeding kunnen de darmmicrobiota gunstig beïnvloeden en de productie van bioactieve metabolieten zoals indool 3-propionzuur bevorderen.

Aan de crossoverstudie namen 51 volwassenen deel van zestig jaar en ouder. De ouderen verbleven in een woonzorgcentrum en kregen gedurende periodes van acht weken polyfenolrijke voeding of gewone voeding. De polyfenolrijke voeding bevatte groene thee, bittere chocolade en fruit zoals bosbessen en appels. Vervolgens werden ontlasting- en bloedmonsters geanalyseerd.

Polyfenolrijke voeding ging gepaard met een significante toename van indool 3-propionzuur in het bloedserum en een verandering van de samenstelling van de darmflora. Zo nam het aandeel van Bacteroidales- en Clostridialesbacteriën toe. Indool 3-propionzuur is een metaboliet die uit tryptofaan geproduceerd wordt door darmbacteriën. De productie van indool 3-propionzuur blijkt afhankelijk van specifieke darmbacteriën. De veranderingen gingen gepaard met een afname van de concentratie van de ontstekingsstof CRP. Opvallend was dat deze veranderingen enkel gezien werden bij personen met een normale nierfunctie. Bij personen met nierfalen werd geen toename gezien van indool 3-propionzuur of een andere darmflora.

Polyfenolen kunnen de samenstelling van de darmmicrobiota beïnvloeden en de productie van bioactieve metabolieten zoals indool 3-propionzuur bevorderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.