Prebioticasupplement zinvol bij diabetesmedicijn

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een supplement met vooral prebiotica vermindert een veelvoorkomende bijwerking van het medicijn metformine en verbetert aanzienlijk de glucosespiegel. Dit blijkt uit een experiment dat gedaan werd bij een dertigjarige man waarbij recent diabetes type-2 was vastgesteld.

De man had een nuchtere glucosespiegel van 21 mmol/l. Er werd gestart met het medicijn metformine in een dosis van 500 mg tweemaal per dag. Na een week werd deze dosis verhoogd naar 1000 mg tweemaal per dag. Tijdens de eerste negen dagen van de behandeling kreeg de man diarree, een veelvoorkomende bijwerking van metformine. De nuchtere glucosespiegel daalde tot 18 mmol/l. Vanaf de negende dag kreeg de man tweemaal per dag een gepatenteerd drankje bestaande uit de vezels inuline en betaglucaan en een bosbesextract. Twee dagen later had de man een nuchtere glucosespiegel van 10 mmol/l. Na een periode van twee maanden was de nuchtere glucosespiegel 5,5 mmol/l. Bovendien verloor hij 5,5 kg lichaamsgewicht. Wanneer de man gedurende twee dagen stopte met inname van het supplement, kreeg hij opnieuw diarreeklachten. Deze verdwenen nadat hij weer begon met inname van het supplement.

De wetenschappers willen het effect van het supplement in combinatie met metformine verder onderzoeken in een klinische studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen