Premature baby baat bij extra voedingsstoffen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Te vroeg geboren baby’s hebben baat bij voeding met extra eiwitten, vitamines en mineralen. Dit concludeert arts-onderzoeker Monique van de Lagemaat van het VU medisch centrum in haar proefschrift.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 2500 kinderen geboren na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken of met een geboortegewicht kleiner dan 1500 gram. Deze kinderen hebben vaak tekorten aan voedingsstoffen. Deze tekorten kunnen leiden tot een verminderde botaanmaak en een vertraagde groei. Wanneer deze groei later wordt ingehaald, gaat dat gepaard met de opbouw van teveel vetweefsel wat op den duur kan leiden tot diabetes of hart- en vaatziekten.

Van de Lagemaat onderzocht het effect van aangepaste voeding met extra eiwitten, vitamines en mineralen op de groeisnelheid en botopbouw van premature baby’s.

Het bleek dat de speciale voeding niet leidde tot een snellere groei van premature baby’s, maar wel tot een verminderde opbouw van vetweefsel en een hogere botaanmaak in vergelijking met premature baby’s die normale voeding kregen.

Momenteel wordt gekeken naar de langetermijneffecten van aangepaste voeding bij te vroeg geboren baby’s.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen