Te lage inname micronutriënten door zwangere vrouwen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Zwangere vrouwen met obesitas krijgen meestal onvoldoende foliumzuur, jodium en vitamine D binnen. Deze micronutriënten zijn van groot belang voor de groei en ontwikkeling van foetussen en verkleinen onder andere de kans op een neurale buisdefect zoals een open ruggetje.

Voor de studie werden 75 zwangere vrouwen geselecteerd met obesitas (BMI ≥30 kg/m2). De vrouwen waren woonachtig in het Verenigd Koninkrijk en waren twaalf weken zwanger. De deelneemsters werd gevraagd naar het gebruik van supplementen vóór conceptie en gedurende het eerste trimester van hun zwangerschap. Tevens vulden de vrouwen gedurende vier dagen een voedingsdagboek in. Op basis hiervan werd de inname van micronutriënten uit de voeding geschat. 

Vóór de conceptie nam slechts 46% van de vrouwen een foliumzuursupplement. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap gebruikten bijna alle vrouwen (96%) extra foliumzuur. Slechts 26% van de obese vrouwen gebruikte een hoge dosis foliumzuur van 5 mg per dag zoals in Engeland aanbevolen is voor zwangere vrouwen met obesitas. Van de vrouwen kreeg 56% een adequate hoeveelheid vitamine D binnen via de voeding en uit supplementen. Het percentage vrouwen dat voldoende jodium binnenkreeg bedroeg 44%. Het was bijna niet mogelijk om enkel via voeding voldoende vitamine D en jodium binnen te krijgen. Zo bleek dat slechts 16% van de vrouwen via de voeding de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium binnenkreeg. 

Vrouwen met obesitas hebben een verhoogd risico op een tekort aan micronutriënten tijdens de zwangerschap. Obesitas verhoogt de behoefte aan micronutriënten. Dit is de reden waarom in Engeland de aanbevolen dosis foliumzuur voor zwangere vrouwen met obesitas hoger is dan voor vrouwen met een normaal lichaamsgewicht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen