Probiotica effectief bij PDS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met probiotica verlicht significant symptomen van het prikkelbaar darmsyndroom (PDS).

Aan het onderzoek namen 44 proefpersonen deel met PDS. Ze hadden een leeftijd van negentien jaar of ouder. De diagnose was gesteld op basis van de ROME IV-criteria. Deze criteria zijn: terugkerende buikpijn (tenminste één dag per week in de afgelopen drie maanden) en buikpijn gerelateerd aan defecatie, verandering in de ontlastingsfrequentie en/of verandering in het uiterlijk van de ontlasting. De deelnemers kregen gedurende een maand dagelijks een probioticasupplement met zes bacteriestammen (Lactobacillus gasseri, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium bifidum en Bifidobacterium lactis) in een dosis van 1×1010 CFU. Met behulp van de IBS-SSS (IBS ernst score system) en de IBS-QOL (IBS kwaliteit van leven) werd het effect van suppletie nagegaan. 

Er was sprake van een goede respons wanneer de score op de IBS-SSS met minimaal vijftig punten afnam. Dit was het geval bij 18% van de deelnemers na een behandelduur van twee weken en bij maar liefst 64% van de deelnemers na een behandelperiode van vier weken. Bij 27% en 64% van de proefpersonen werd een significante verbetering van de kwaliteit van leven gezien na respectievelijk twee en vier weken. Bij personen met een matig tot ernstige vorm van IBS werden de grootste effecten bereikt.

Een probiotica-supplement met Lactobacilllus en Bifidobacteriën liet zien dat IBS-klachten effectief kunnen worden verlichten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen